Image of building & architecture
building & architecture
Blog
The Community's Living Room: Wolf Creek Library

 

Project:The Wolf Creek Library
Location:Atlanta, Georgia, USA
Fabricator:Kistler McDougall Corp.
ArchitectLeo A Daly
Exterior Panel Manufacturer:ALPOLIC® Materials/Mitsubishi Plastics Composites America, Inc.
Product:ALPOLIC®/fr 4mm fire-retardant aluminum composite material
Coating:Lumiflon® FEVE in custom ALPOLIC® MRT Prismatic Magma and custom Anodic Satin Valfon® coatings supplied by Valspar
Completion:September 2014
Industry:Community-Libraries

The Wolf Creek neighborhood is a historical district in a southwest suburb of Atlanta that’s been undergoing resurgence in recent years. It’s a quiet community of cul-de-sacs surrounded by lakes, trees, creeks and a beautiful golf course with bordering wetlands that attract a variety of watchable wildlife. In other words, it’s a great community to get away from it all.

What was lacking was something to get the community together. There’s the Wolf Creek Amphitheater, but that draws crowds from a much larger area, and focuses attention toward the music on stage – not on shared spaces and activities. Wolf Creek needed a central place for hanging out, enjoying the company and creative efforts of one’s neighbors, engaging in civic dialog, and accessing resources for people of all ages, backgrounds and interests to grow and learn together.

You could say the community needed a living room. A porch and a garden. Something that feels like a shared home for all, just minutes from their own family homes. Now, the Wolf Creek Library is the neighborhood’s new living room.

An Iconic Image for the Community
Opened to the public in September, 2014, the Wolf Creek Library is part of a voter-approved $275 million program to enhance existing libraries and build eight new branches in Fulton County, Georgia. Centrally located at 3100 Enon Road, this LEED Silver-certified, steel-frame building provides 25,000 square feet of multipurpose spaces, all flowing together on a single, pedestrian-friendly level. Its dramatic exterior form and setting has come to define the neighborhood.

The building dominates the summit of a wooded ridgetop that rises above and beyond the road. The front of the building faces the golf course, while the rear overlooks a small lake in the woods. Avery Sarden, vice president and director of operations, managed the project for Leo A Daly architects. He recalls the goals for transforming this prominent location. “The charge for us was to create an iconic image for the community and a destination place,” Sarden says, “something that would be recognizable and be part of the catalyst for the community’s future growth. To reinvigorate and energize the community sense.”

A Dramatic Gesture, an Invitation to Explore
As you approach the building from the road, it’s instantly recognizable in its wooded setting, but seemingly part of it. As you turn up the ridge toward the entryway, the imposing front façade – clad in a rainscreen of ALPOLIC® materials – seems to extend the ridgeline to the sky in a dramatic upward gesture from right to left. The colors seem to shift from deep red to a coppery orange depending on the time, the season, and even where you’re standing. It holds a dramatic presence on a broadly wooded landscape, but feels like it belongs there. And it invites you to explore.

As you proceed through the entryway in the building’s main façade, the interior space immediately opens up. The swooping roofline houses an expansive community meeting room that seats 125 people, or can be divided into smaller spaces as needed. The other end of the front-facing structure houses videoconferencing and web-based learning facilities as well as offices for the administrative staff.

Further on is an entryway into the main lobby and the library collections, with integrated yet distinct reading areas for adults, teens and children. A sweeping corridor to the right leads to two conference/classrooms and a music room suitable for rehearsing, composing and performing. There’s also a café that doubles as a comfortable space to enjoy author talks.

The main library and reading room features an expansive, curved glass curtainwall that frames the forest and lake behind the building. The glazing brings the outside in, while, just beyond, a porch-like reading area with terraced seating allows patrons to take the library experience literally outdoors to a beautiful and peaceful natural setting.

From this perspective, the building makes a second upward gesture toward the sky, with fiber cement panels in a bronze finish used for the main cladding. Mullions, canopies and sunshades have an anodized aluminum finish for a raw metallic look that complements the building’s red-copper and bronze tones. Tying all these elements together are walls of stacked stone joining the bold front and the more elegant and airy rear of the building, suggesting a rocky outcropping of the site’s ridgeline setting.

The Ability to be Creative
In this natural setting, material and color selections were crucial to achieving the right balance between attracting attention and blending in. For the front façade and entryway, the architects originally considered natural copper – but they didn’t want the green patina that develops as copper ages. So they turned to other materials, and found a perfect choice in the exceptional workability and finish selection available with ALPOLIC® ACM.

Compared to sheet metal, Sarden explains, “Its performance is outstanding, frankly, when you’re talking about building skins. The ability to be creative, the ability to generate new forms, the colors. It’s very nice material.” Compared to copper, “ALPOLIC® materials provided a more affordable alternative that’s also lighter, more stable and easier to fabricate.

The finish chosen for the iconic front facade and entryway was a prismatic “magma” using Valspar’s Valflon® paint, based on the incredibly durable and shade-stable Lumiflon® FEVE fluoropolymer resin. This finish evokes the original copper intent, but offers a more vibrant experience. “We wanted the shimmer, we wanted the reflectivity, we wanted the shifting colors” Sarden says. “We wanted a material that would mirror back and reflect the natural setting that was around it. Copper has its patina, and in the long view would not have provided that for us.”

The prismatic finish, by contrast, does what copper never could. Sarden describes the effect: “With changing daylight and seasons, the prismatic ‘magma’ finish morphs from an arresting red that boldly contrasts with the building's natural setting to an autumnal orange that complements it. The secondary color of satin-anodized aluminum completes the connection with nature, transitioning to natural stone that seems to anchor the building to the earth.”

Bhrett Kistler, president of Kistler McDougall, the panel fabricator and installer, agrees, “By using a vibrant and appealing color palette with visually striking forms, the designers created a compelling architectural structure that squashes the notion of drab, monolithic libraries of the past. The resulting space draws people in.”

The Right Product for the Application
Material and finish choices matter. ALPOLIC® materials in prismatic and anodized finishes helped Leo A Daly create an iconic look and inviting feel for the community’s living room. “As we worked through the pricing and what we wanted to do,” Sarden says, it became obvious: “This is the right product for the application."

My Samples
Request Samples