Image of Blog
Blog
March 26, 2013

Cancer Treatment Center Features Timber and Stone Exterior

Cancer Treatment Center Features Timber and Stone Exterior

Project: Healthcare Center for Cancer Patients in Copenhagen
Location: Copenhagen, Denmark
Architects: NORD Architects
Date: 2011
NON-ALPOLIC

Research suggests a correlation between architecture and the improvement of human health. With that in mind, the architects of NORD created a healthcare facility with the subtle nuances of a residential project. Healthcare construction is often overly extravagant or too minimal. As a cancer treatment facility, the architects were required to construct an iconic structure without overpowering the building’s purpose.

The exterior design of the Healthcare Center for Cancer Patients in Copenhagen resembles a collection of connected houses and differs at every perceptive angle. It’s sharp peaks and folded nature intentionally mimic origami. Utilizing natural materials, like stone and timber, the facility conveys strength and warmth.

Cancer is a disease that requires continuous treatment over long stretches of time. This prompted the use of familiar qualities in the facility’s construction, with the resemblance of a domestic property as well as the use of muted toned building materials. With patient comfort and convenience as their primary objective, the interior design features large, minimalist, breathable spaces throughout. According to the architects,

“If we want people to get better at our hospitals, we need to deinstitutionalize and create a welcoming healthcare.”

images and information courtesy of © NORD Architects

DISCLAIMER: This project does not feature ALPOLIC Materials. The Architecture, Design and Sustainability sections of our blog are for global projects that we find remarkable.

My Samples
Request Samples